Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Μυστική έρευνα για καρτέλ σε ΣΙΔΕΝΟΡ, Χαλυβουργική, Ελληνική Χαλυβουργία

21.07.08
Έρευνα για καρτέλ των μεγάλων χαλυβουργικών εταιρειών της χώρας, μεταξύ των οποίων και η εισηγμένη ΣΙΔΕΝΟΡ του ομίλου Βιοχάλκο, άρχισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, πραγματοποιώντας στις αρχές αυτής της εβδομάδας παράλληλες εφόδους ελεγκτών για τη συλλογή στοιχείων.
Ενώ οι τιμές των οικοδομικών υλικών στη χώρα μας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, με το Τεχνικό Επιμελητήριο να καταγγέλλει αρκετά συχνά καταχρηστικές μεθοδεύσεις των βιομηχανιών, οι ελεγκτές της Επιτροπής έκαναν μια… όχι και τόσο φιλική επίσκεψη στην Σιδενόρ (του Ομίλου Βιοχάλκο, Στασινόπουλου) την Χαλυβουργική του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και την Ελληνική Χαλυβουργία των οικογενειών Ευστρατίου – Σαλαπάτα.
Οι τρεις εταιρείες αποτελούν τα «μεγάλα αφεντικά» της εγχώριας αγοράς, ελέγχοντας σχεδόν κατά τρόπο απόλυτο την παραγωγή, ενώ διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τους μεγάλους χονδρεμπόρους της χώρας.
Η εταιρεία Iron Tenco, που οδηγήθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο, όπως έχει καταγγείλει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, από τις μεθοδεύσεις χονδρεμπόρου της ΣΙΔΕΝΟΡ (πρόκειται για την εταιρεία Λιανός) έχει καταθέσει στην Επιτροπή στοιχεία που δείχνουν ότι από το 2000 οι μεγάλες χαλυβουργίες της χώρας ανεβάζουν ομοιόμορφα τις τιμές των προϊόντων.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Iron Tenco, στην εταιρεία Λιανός, χονδρέμπορο της ΣΙΔΕΝΟΡ, οδηγούνται υποχρεωτικά για να αγοράζουν χαλυβουργικά όσες εταιρείες κάνουν μεγάλες καταναλώσεις. Η εταιρεία Λιανός, μάλιστα, «πωλούσε σε τιμή 20% χαμηλότερη από την τιμή της παραγωγού εταιρείας ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε (419 ευρώ/τόνος η ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε. έναντι 350 ευρώ/τόνος για την ΛΙΑΝΟΣ)». Δηλαδή, ο χονδρέμπορος είχε φθηνότερες τιμές από τον παραγωγό!
Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από την Iron Tenco πίνακες συνεχών κοινών ταυτόχρονων αυξήσεων των τιμών σιδήρου από το έτος 2000 και μετά, καθώς και αντίγραφα τιμολογίων των εταιρειών του κλάδου που αποδεικνύουν την ταυτόχρονη αύξηση των τιμών των χαλυβουργιών αλλά ακόμη και των εισαγωγέων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα!
Στοιχεία υποβλήθηκαν επίσης για το ρόλο της ημικρατικής εταιρείας ΕΒΕΤΑΜ στην παρεμπόδιση των εισαγωγών. Σύμφωνα με την καταγγελία, η εταιρεία αυτή, που ελέγχεται από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά στην οποία συμμετέχουν με υψηλά ποσοστά οι χαλυβουργίες με κυριότερη την ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε. και τις άλλες θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, χρησιμοποιεί το μονοπώλιο που κατέχει στην ποιοτική πιστοποίηση των προϊόντων σιδήρου για να προστατεύσει τους μετόχους της», δηλαδή τις χαλυβουργίες της χώρας.
Σημειώνεται ότι η ΣΙΔΕΝΟΡ βρίσκεται σε διαδικασία για την απόκτηση συμμετοχής κορυφαίου αμερικανικού ομίλου στο μετοχικό της κεφάλαιο και είναι άγνωστο προς το παρόν αν η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα έχει επιδράσεις στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: