Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ


Γαλλική διάκριση στο Βασίλη Αλεξάκη
(Στον ελληνικής καταγωγής συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη απένειμε η Γαλλική Ακαδημία το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος, για το τελευταίο του βιβλίο "Μετά Χριστόν", που φέρει το γαλλικό τίτλο "Αpres J.C" . Tην ανακοίνωση έκανε η ισόβια Γραμματέας της Γαλλικής Ακαδημίας Ελέν Καρέρ Ντ’Ανκός. O Bασίλης Αλεξάκης κέρδισε το βραβείο στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας με 12 ψήφους έναντι 6 και 5, αντιστοίχως, των δύο άλλων συγγραφέων, του Κριστόφ Ντονέρ και του Ζαν Περόλ . To "Apres J.C" διηγείται την περιπέτεια ενός νεαρού ιστορικού, ο οποίος επιχειρεί μια έρευνα κοντά στους μοναχούς του Αγίου Όρους για να διαπιστώσει το μέγεθος της αγιοσύνης τους και αυτό για χάρη της 89χρονης ιδιοκτήτριάς του, Ναυσικάς. Μιλώντας ο συγγραφέας για το βιβλίο του, εξηγεί: "Είναι πλεγμένο με δύο βελόνες: την αρχαιότητα και τη φιλοσοφία από τη μία, το Βυζάντιο και την ορθοδοξία από την άλλη। Βεβαίως πρόκειται για έναν αδύνατο διάλογο, αλλά αυτή η σύγκρουση είναι η Ελλάδα του σήμερα".
Ποιο είναι το κεντρικό θέμα του «Μετά Χριστόν»; Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην αρχαιότητα και τη χριστιανική περίοδο στην Ελλάδα। Είναι το χάος που υπάρχει ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο κόσμους και το οποίο συνήθως το κρύβουμε λέγοντας ότι εμείς έχουμε έναν ελληνοχριστιανικό πολιτισμό. Αυτό είναι μια απάτη. Ή ελληνικός είναι ο πολιτισμός ή χριστιανικός. Αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί. Άλλο πράγμα η φιλοσοφία και άλλο η θεολογία. Η ελευθερία της σκέψης είναι ένα πράγμα και το χριστιανικό δόγμα είναι ένα άλλο. Ξεκινάμε από τον κόσμο των προσωκρατικών όπου η σκέψη είναι απολύτως ελεύθερη και καταλήγουμε σε έναν κόσμο όπου όλα είναι δεδομένα, όπως συμβαίνει σε όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες: κάποιος έφτιαξε τον κόσμο, έχει δώσει εντολές, υπάρχει το καλό, το κακό κτλ. Όλα αυτά είναι τελείως αντίθετα με το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας.
Ο Βασίλης Αλεξάκης γεννήθηκε το 1943 στη Σαντορίνη. Στην ηλικία των 17 ετών ήλθε στη Γαλλία, όπου φοίτησε στη σχολή δημοσιογραφίας της Λίλ. Επαγγελματικά ξεκίνησε με τη δημοσιογραφία και ως σκιτσογράφος. Το 1974 έχοντας κατακτήσει τη γαλλική γλώσσα, έγραψε στα γαλλικά το πρώτο του μυθιστόρημα "Το σάντουιτς". Έκτοτε περνούσε με άνεση από τη μία γλώσσα στην άλλη στο σύνολο των είκοσι περίπου μυθιστορημάτων, διηγημάτων και "αφορισμών" του. Το 1995 κέρδισε το βραβείο Medicis για το βιβλίο του "Μητρική Γλώσσα".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους, μια διεθνής αναγνώριση για το αυτονόητο. Διότι εντός των Ελληνικών τειχών, όποιος ομιλεί περί της φαυλεπίφαυλης εξοντωτικής δράσης του χριστιανικού ιερατείου εναντίον κάθε τι του Ελληνικού, που διαρκεί συνεχιζόμενη για πάνω απο 1600 χρόνια, γίνεται αντικείμενο τουλάχιστον προσβολών. Μάλλον είναι ώρα να αφυπνιστούμε καθολικά και να απαιτήσουμε τον καθολικό διαχωρισμό Κράτους και εκκλησιαστικού ρασπουτινο-μάγαζου.
Μπράβο Ηλία μου για την ένθεση της συγκεκριμένης είδησης.