Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Τ Ο ΠΑΡΚΟ - ΤΟ ΠΑΡΚΟ - ΤΟ ΠΑΡΚΟ

Ευρω-ανατροπή για το πάρκο Ελληνικού
Το έργο του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό μπορεί να συνχρηματοδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντασσόμενο στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2007-2013, απαντά η αρμόδια επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ, ανατρέποντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης.Η απάντηση απευθυνόταν σε σχετικό ερώτημα που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΝ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος ζητούσε από την Κομισιόν να διευκρινήσει αν το το πάρκο του Ελληνικού είναι έργο επιλέξιμο για το ΕΣΠΑ και αν υπάρχει σχετικό αίτημα για κοινοτική χρηματοδότηση από την ελληνική κυβέρνηση.Όσον αφορά την δυνατότητα συγχρηματοδότησης του έργου, η κα Χούμπνερ τόνισε: «... μια πρόταση για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου θα μπορούσε, κατΆ αρχήν, να είναι επιλέξιμη για κοινοτική συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο ενός από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ελληνικού εθνικού στρατηγικού πλαισίου ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2007-2013».Αναφορικά με το ποσοστό συγχρηματοδότησης, η Επίτροπος επισήμανε πως «το ποσοστό συγχρηματοδότησης που ισχύει για κάθε έργο, εξαρτάται από τις παραμέτρους που αναφέρονται στα άρθρα 52-55 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1083/2006 του Συμβουλίου, της 11ης Ιουλίου 2006, περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής». Σύμφωνα με τα άρθρα η συγχρηματοδότηση μπορεί να ανέλθει έως 75% ή και 85% του προϋπολογισμού του έργου. «Τα ΕΣΠΑ και τα επιχειρησιακά προγράμματα που τα συνοδεύουν, δεν αναφέρουν ονομαστικά τα έργα. Μόνη εξαίρεση στον κανόνα είναι τα μεγάλα έργα, διότι ο ενδεικτικός κατάλογος των μεγάλων έργων για τα οποία αναμένεται να ζητηθεί συγχρηματοδότηση πρέπει να περιλαμβάνεται στα αντίστοιχα επιχειρησιακά προγράμματα. Ο ενδεικτικός κατάλογος των μεγάλων έργων για τα ελληνικά επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2007-2013 δεν περιλαμβάνει έργο σχετικό με μητροπολιτικό πάρκο στην Αθήνα», διευκρίνισε ακόμη η ευρωπαία Επίτροπος.Με αφορμή την απάντηση της κ. Χούμπνερ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ παρατήρησε πως «ανατρέπονται τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για αναγκαστική εκποίηση χιλίων στρεμμάτων από την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου».
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=136201

1 σχόλιο:

GC είπε...

φίλε μου καλησπέρα (ή καλημέρα). επειδή βλέπω ότι έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, λαμβάνω το θάρρος να σε ενημερώσω ότι από χθες το πολιτιστικό πόρταλ GoCulture.gr απέκτησε δικό του blog.
Θα σου ήμουν ευγνώμων αν μας έκανες μια επίσκεψη στο site ή στο blog και μας άφηνες ένα μήνυμα για να μας πεις τη γνώμη σου. Αν κάτι δεν σ'αρέσει σε μας θα θέλαμε να το ξέρουμε.
Αν πάλι σου αρέσουμε, ίσως να μας έβαζες κι όλας στα αγαπημένα σου για να μας βοηθήσεις να γίνουμε λίγο γνωστοί; :-)
Φιλικά,
από το GoCulture