Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Το χωροταξικό για τον τουρισμό

Το ΥΠΕΧΟΔΕ και η κυβέρνηση, συνεχίζουν να περιορίζουν το έργο τους με πρακτικές που αφορούν κυρίως (ή χειρότερα αποκλειστικά) τα οργανωμένα συμφέροντα. Ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος συνεχίζει να απουσιάζει από την ουσία των διεργασιών της καθημερινής ζωής και της θεσμικής οργάνωσης του κράτους. Βρίσκεται σε απομόνωση και εσωστρεφώς ασχολείται με ζητήματα όπως η εναλλαγή της κυβερνητικής εξουσίας και η εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης του ενός εκάστου σε ικανά ποσοστά .
Το ζήτημα του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού απαιτεί εκτενείς μελέτες, σαφήνεια στις περιγραφές των προθέσεων και χρονοδιαγράμματα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης (5,10,20….50 χρόνων) υλοποίησης των στόχων.
Ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι λοιπόν μεγάλο έργο και απαιτεί πολύ χρόνο για την υλοποίηση του. Με την Μελέτη και την εκτέλεσή του ασχολούνται τεχνοκράτες, αλλά όχι μόνον, σαφώς απαιτείται ένα σταθερό και ξεκάθαρο υπόβαθρο πολιτικού οραματισμού για προγράμματα με μεγάλο χρονικό ορίζοντα πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνον με συναίνεση και συνεργασία του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας.
Συμπέρασμα: έχουν πολλή δουλειά να κάνουν πριν ασχοληθούν με τα επιμέρους όπως το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό.
Το επιμέρους συγκεκριμένο θεσμικό εργαλείο δεν εντάσσεται, αφού απουσιάζει, σε καμία καθαρή εικόνα χωροταξικού σχεδιασμού. Δυστυχώς δεν έχουμε δη και δείγμα είτε πρόθεσης για σοβαρή δουλειά είτε έργου που να δείχνει ότι γνωρίζουν πως επιλύονται τόσο μεγάλα και πολύπλοκα ζητήματα. Θυμόμαστε ανάλογα το κτηματολόγιο.
Μάλλον οι κύριοι του ΥΠΕΧΟΔΕ, πέρα από συνομοσιολογικές οπτικές, βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία εξυπηρέτησης συμφερόντων και μαζί με αυτούς συνένοχη είναι η κυβέρνηση και όλος ο πολιτικός κόσμος, εφόσον δεν έχουν να δείξουν κάτι το δημιουργικό σε συλλογικό επίπεδο.
Το ΥΠΕΧΟΔΕ , η κυβέρνηση και συνολικά όλος ο πολιτικός κόσμος, πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ με ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ στην Ελληνική κοινωνία, δεν είναι αυτονόητο για τις δημοκρατίες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: